#akkunavenäjälle

Kuinka päädyin viikoksi venäjälle ?
Reissu tuli itsellekkin hieman yllätyksenä noin kuukausi ennen reissuun lähtöä ryhmänohjaajani kysyi lähdetkös Vili viikoksi venäjälle ja jatkoi hetiperän että tarvitsen vastauksen nyt eihän tuossa tilanteessa voi sanoa muutakuin kyllä. Tämä jälkeen sain kuulla että reissun tarkoituksena oli mennä tutustumaan Pietariin paikalliseen ammattikouluun.

Mitäs sitä ennen reissua tarvii tehdä?
Matkasta mukavan teki se ettei hirveästi tarvinnut itse ressata matkaan liityvistä papereista, koska meidän mahtava matkanjohtaja hoisi kaikki tärkeät paperiasiat. Mutta kyllä opiskelijoillekin jäi yksi tärkeä tehtävä omalle vastuulle meidän piti opiskella Venäjän alkeita ja aakkoset. Kaikille reissuun tulevaisuudessa lähteville suosittelen vahvasti opiskelemaan ne hyvin niistä on hyötyöä.

Lähtöpäivä
Matakalle lähdettiin 29 päivä lokakuuta. Juna kohti helsinkiä lähti asemalta 07.07 joka tarkoitti tosi aikaista herästystä. Koko sunnuntai kuluikin matkustaessa kohti Pietaria. Pietariin saavuttua menimme ensinmäisen jo siinä vaiheessa legendaksi muodostuneelle kana kepsulle jota oltiin odotettu koko junamatka. Siinä kohtaa kun piti tilata itse ruokaa paikallisesta kebappilasta iski totuus että ne alkeet ja aakkoset kannattaa opetella ennen matkaa.

Maanantai
Maanantaina lähdimme käymään ensinmäisen kerran koululla jossa meidät otettiin avosylin vastaan. Ensinmäisen meille oli noin tunnin tai kahden mittainen esittely pietarista ja kyseisestä koulusta jossa olimme. Sitten alkoikin päivän jännitävin osuus venäjänkielen tunti, jonka piti paikallinen kielten opettaja. Tuntui kun olis palannut ala-asteen äidinkielen tunneille omalla tavallaan se oli hauska kokemus hymyissä suin sieltä tuli kyllä lähdettyä  ulos.

Tiistai
Heti aamusta lähdettiin kohti ammattikoulua jossa koulutettiin autonasentajia ja sähköasentajia ainakin. Koulu oli lyhyen metromatkan päässä joten sinne oli helppo kulkea. Koululle saavuttua taas saatiin hetki olla monttu auki että onko tämä todella amattikoulu jossa pyörii lukemattomia amiksia. Yleis vaikutelma koulusta oli se että kuri oli aikapaljon tiukempaa siellä kuin meillä koto suomessa. Koululla olessamme meille kerrottiin paljon kyseisesä koulusta ja siitä mitä kaikkea siellä opetetaan. Esiteelyn jälkeen pääsimme tekemään sitä mitä itse ainakin odotin paljon purkamaan lada samaran moottoria. Moottori purettiin täysin opettajan johdolla. Itse olisin halunnut purkaa moottorin itsenäisesti jotta olisin voinut tutkia kyseisen moottorin rakennetta paremmin mutta opettaja tuntui tosissaan tietävän kaiken kyseisestä moottorista niin ehkä ihan hyvä että hän neuvoi meitä. Illasta menimme katsomaan Jääpalatsiin. Itse olin ensinmäistä kertaa katsomassa khl:llää varmaan en ollut porukan ainoa. Kokemuksen se oli aivan tajuttoman hieno ehkä sisällä heräsi eloon pieni jääkiekko fani.

Keskiviikko
Keskiviikkona oli ehkä reissun mukavin aamu. Päivän ohjelmaan ei kuulunut kuin turisti kierros pietarissa joten ei tarvinnut herätä aikaisin ja kerkesi hyvin syömään aamupalan.
Turisti bussi kierros pietarissa oli todella mieluisa. Opas puhui tosi hyvää englantia ja osasi selkeästi kertoa pietarin nähtävyyksistä. Päälinmäisenä mieleen jäi kuinka hienoja pietarin kirkot ovat.
Torstai
Torstaina lähdettiin taas aikaisin aamulla kohti toista koulua tällä kertaa linjaautolla. Koululla pääsimme oikeastaan heti tositoimiin kun opettaja jakoi meille työ vaatteet. Tämäjälkeen hän alkoi opettamaan meille kuinka työsalissa olevia laitteita käytetään pultti pyssyä nostinta keventimiä  ja muita yleisiä työ välineitä. Noin puolentoistatunnin opetus session jälkeen opettaja jakoi meille työt joita oli tarkoitus alkaa tekemään. Itse sain luokkakaverini kassa hommaksi iroittaa nissanista lokasuojan, etuoven ja takaoven. Työ salissa pyöriessään ei voinut olla kiinnitämättä huomiota kuinka siistiä työsalissa oli.
Nyt kun ollut kahden päivän ajan venäläisessa ammatikoulussa niin vääjäämättä mieleen tuli että monessa asiassa suomessa voitaisiin ottaa mallia. Mutta paljon on myös asioita jotka ovat suomessa tehty tai järjestetty paremmin.

Perjantai
Viimeinen päivä pietarissa mutta ennen kotiin lähtöä kävimme vielä sillä koululla jossa olimme maanantaina. Koululla meidän oli tarkoitus pitää pien ryhmissä esitelmä koulustamme ja omasta alasata. Normaalisti en jännitä esiintymisiä olenkaan mutta tällä kertaa tilanne oli toinen koska jouduin puhumaan englannin kielellä. Kaikesta huolimatta esitys meni hyvin. Myös koulun opiskeliat olivat valmistelleet esityksiä. Kaikki esitykset olivat äärinmäisen hyvin ja huolella tehtyjä kiitos siitä.

Viimeiset fiilikset reissusta
 Matkan kesto olisivoinnut olla viikonsiasta kaksiviikkoa koska ensimmäiset päivät meni ympäristön tottumiseen. Mutta koko reissu oli uskomattoman hieno kokemus. Suosittelen kyllä jokaiselle jollekka tarjotaan mahdollisuutta lähteä kyseiselle reissulle. Itse lähtisin takaisin pietarin vaikka kuukaudeksi.
 

Kommentit